I 10 år har Syngeriet, også kaldet Sangsildene fra Løvlund, udbredt bakkesang til stor glæde.
Billund: Den frivillige forening "Syngeriet - Sangsildene fra Løvlund" fejrer i år deres 10 års jubilæum. De fire sangsild er Sally, Shelly, Nelly og Yvonne, hvis borgerlige navne er Anne Eriksen, Laila Busborg, Anette Kyed og Susanne Tranborg.
Syngeriet tjener ikke på at tage ud og underholde. Pengene går udelukkende til foreningen, ikke i deres private lommer. Men hvad får fire kvinder i alderen 40 til 60 til at bruge weekend efter weekend på frivilligt at underholde til andres fester?
- Man bliver virkelig glad af det, og vi kommer altid opstemte hjem efter et arrangement, fortæller Laila Busberg, der til dagligt er bestyrer af en Shell tankstation i Billund.
Sangsildene har gennem de sidste 10 år sunget til diverse arrangementer. For politifolk i København, i et missionshus, til 60 års fødselsdage og kobber-, sølv- og guldbryllupper. Men det er de helt nære arrangementer, der står klarest.
- Vi sang på et plejehjem til Alzheimer-dag, og en ældre kvinde, der ellers ikke kunne tale, begyndte at synge med. Det var virkelig rørende, siger Susanne Tranholm, der til dagligt er selvstændig psykoterapeut.
- Ja, eller da vi sang for en multihandicappet mand. Der kom virkelig liv i øjnene, tilføjer Anette Kyed, der til dagligt er laborant.

- Arrangementet er en måde at give noget tilbage til alle dem, der har booket os gennem tiden.
-
Frivillig forening startet i 2008.
Har på nuværende tidspunkt fire medlemmer.
Kan kontaktes via deres facebook-side.
Fejrer jubilæet med et arrangement på Refborg den 26. oktober.
Alle bryststørrelser velkomne
Bakkesang i Billund og omegn begyndte for cirka 15 år siden i teaterforeningen GAS, Grindsted Amatør Scene, hvor det blev besluttet at lave en gruppe bestående af bakkesangerinder. Susanne Tramborg og Annette Kyed var blandt nogle af de første kvinder, der fandt det interessant. Få år efter blev Anne Eriksen en del af truppen, og til sidst blev Laila Busborg spurgt, om hun ikke ville være med.
- Jeg kom forbi en dag og spurgte, om man måtte være med, selvom man ikke har store bryster, fortæller Anne Eriksen, der til dagligt er planteavlskonsulent. Susanne Tramborg supplerer prompte med et smil: - Mindre barm, højere slisk, så selvfølgelig måtte hun det.
Alle fire sangsild er klar på at tage 10 år mere, men de håber, der med tiden vil komme nye "sild".
- Vi vil altid gerne høre, hvis der andre, som elsker musik og teater, som kunne være interesseret. Vi vil meget gerne have, at traditionen med bakkesang vil leve videre, siger Susanne Tranholm.
Bedre år for år
De fire kvinder bruger minimum 3 timer, når de skal ud og optræde inklusiv transport og omklædning. Én gang om ugen mødes de for at øve fra deres repertoire, der efterhånden består af over 100 sange fra fællessang til de mere kække og frække af slagsen. Og netop forberedelse er et af nøgleordene, inden de skal ud til deres næste arrangement:
- Vi spørger altid, dem der booker os, hvad det er for et arrangement, og hvem deltagerne er, så vi finder den rette balance i forhold til, hvor kække sangene skal være, siger Laila Busborg og tilføjer, at noget andet og også særdeles vigtigt er at sige deres kampråb, lige inden de går ud til publikummet:
- Frem med barmen, vi gir' den hele armen!, udbryder alle sangsildene.
De er alle fire enige i, hvad den største forskel er på dengang, de begyndte at synge og underholde, og så til nu:
- Vi er blevet meget bedre med årene, siger Anne Eriksen, mens de andre sangsild nikker bekræftende.